Sinds de lancering van Voetbalcliche.nl en opdekant.nl, waar respectievelijk de wereld van het voetbal- en wielrencommentaar op de hak worden genomen, liep ik samen met Bart van Amazing Minds al tijden rond met het idee voor een Mart Smeets uitspraken generator. Door een gebrek aan tijd kwam dit er lange tijd niet van, maar door de Smeets-overkill van de afgelopen ‘sportzomer’ konden we er niet omheen: het móest eindelijk gebeuren.

De site volgt het – inmiddels voor ons – bekende format: een database met honderden verknipte uitspraken, die middels een jQuery script met één druk op de knop worden gecombineerd tot een totaal willekeurige, Smeetsiaanse, uitspraak. Inspiratie voor de zinsneden was legio, maar vooral de daadwerkelijke uitspraken van Mart zelf, die iedere avond op tv te horen en zien waren, hebben de database rijk gevuld.

Dit format is al bewezen succesvol, maar omdat Mart toch voornamelijk bekend staat om zijn ietwat aparte manier van interviewen heb ik voor deze generator een extra optie bedacht, namelijk de “zeg eens iets over”-mogelijkheid. Hiermee kan de bezoeker van de site zelf een onderwerp invullen (een persoon, gebeurtenis of sport), en de generator ‘bouwt’ er een Smeets-quote omheen. Een optie die tot hilarische quotes bleek te leiden.

Viral

De site lanceerde op zondag 5 augustus, een relatief rustig Olympisch weekend. Wat wij echter niet hadden kunnen voorspellen, was dat Mart Smeets trending topic zou worden op 6 en 7 augustus, ten gevolge van een ietwat onhandig interview met Manon Vlier. Mede door deze commotie, en doordat de site via Twitter en Facebook als een lopend vuurtje geshared en retweet werd, ging de site (net als de Mart Smeets Bingo) binnen één dag viral in Nederland, wat leidde tot circa 30.000 hits op maandag 6 augustus, en een piek van bijna 38.000 hits op dinsdag 7 augustus.

Publiciteit

Diverse media pikten de trend al snel op, en op maandag rinkelde de telefoon regelmatig. Zo stonden we in de Spits van 7 augustus en in het AD van 8 augustus en kwam ik op dinsdag 7 augustus telefonisch in het programma De Heer Ontwaakt van Sander de Heer, op Radio 1:

De Heer Ontwaakt, Radio 1 (7-8-2012)

De aan de site gekoppelde Twitter account publiceert eenmaal per uur een tweet met een uitspraak, zoals die door de bezoekers wordt gegenereerd. De tweets van deze account zijn gedurende de Olympische Spelen meerdere malen op Radio 1 voorgelezen. Fragmenten:

Smeetsmakelijk op Radio 1 (6-8-2012)

Smeetsmakelijk op Radio 1 (7-8-2012)

Verder schreven de Volkskrant, Trouw en het AD:

‘Smeetsmakelijk.nl – de Mart Smeets-uitsprakengenerator – gaat uit van hetzelfde principe: de befaamde Mart-clichés. Het tijdverdrijf kent ook een interactief element: er kan een naam, sport of onderwerp worden ingevuld en de clichégenerator formuleert er een Mart-uitspraak omheen. Een greep uit het aanbod: ‘Juist. En kijk die gehavende kop. Die mafkees roept: bedankt heren en tot nooit meer ziens. Superb. Werkelijk su-perb.’

Ook BNR en de NRC besteedden aandacht aan de website.

Inmiddels zijn we ruim een maand verder en is, logischerwijs, de aandacht voor de site weggezakt. Het wachten is nu op de 100e Tour de France, waarin Mart ongetwijfeld weer zijn opwachting maakt.